maandag 19 november 2012

omkeerbare poncho (reversable poncho)


Je hebt hiervoor twee lappen stof nodig (van een half metertje) en een half bolletje wol.
Je kiest 2 stofjes; eentje voor de binnenkant en eentje voor de buitenkant.
Plooi de stofjes dubbel en knip uit elk stofje een vierkant van 46 x 46 cm.
Ik leg die twee stofjes dan al op elkaar, want dan moet ik maar één keer knippen.
Ah ja, vergeten zeggen: Dit is een poncho voor een kindje van 3 tot 6 jaar ongeveer.


Leg dan de stofjes op elkaar, een dik zacht oranje voor de binnenkant en een bloemenstofje voor de buitenkant, zoals hier op de foto's, bijvoorbeeld. 


Knip daar een vierkant van 12 x 12 cm uit. Een kant van dat vierkant moet langs de plooi liggen.
(Eigenlijk denk ik dat het veel makkelijker is om hier met een passer een kwart cirkel uit te knippen, maar dat heb ik pas achteraf beseft). Moeilijk gaat ook. Hm.Dan krijg je dit (zoals hierboven). Stik eerst elk apart de stofjes langs de zijkant toe (de open zijkant van 46 cm - 12 cm = 34 cm), met de goede zijden tegen elkaar. 

Plaats daarna de stofjes met de goede zijden tegen elkaar (schuif dus het ene in het andere) en stik de onderkant van de poncho toe. Werk af en keer binnenstebuiten langs de open bovenkant.


Speld de twee bovenste stofjes samen (plooi uiteraard de stofjes netjes naar binnen toe) en stik de bovenkant toe.


Hierna doe je zoals ook beschreven is in mijn stukje over dat speldenkussentje.
Naai een randje, met een lange draad wol, aan zowel de onderkant als de bovenkant op deze manier.Haak nu allemaal vasten langs dat randje. Ik doe telkens twee vasten, maar dat kan ook eentje zijn, of als je heel dunne wol gebruikt, misschien wel drie vasten per steek...En de volgende ronde haak ik als volgt. 4 verlengde vasten in dezelfde steek -  1 halve vaste - 1 halve vaste - en terug 4 verlengde vasten in de tweede daaropvolgende steek - enz.


En nu nog de losse woldraden innaaien en je hebt een omkeerbare poncho gemaakt.
Je moet een klein beetje een plantrekker zijn om mijn instructies te volgen, denk ik. Ik kan dat allemaal wel in detail gaan uitleggen, maar als je een klein beetje kan naaien en een klein beetje kan haken, dan lukt dit zo ook wel, met die foto's erbij enzo... :)

Veel plezieros con die bloemos ponchos die jij zelf makos!!
8 opmerkingen:

 1. Ontzettend leuk! Dank voor het delen..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, heb je toevallig ook de afmetingen voor grote meisjes (lees dochter van 14)? Prachtig, zou ik zelf ook nog aandoen hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, maar dat lijkt me nu niet moeilijk. Gewoon alles een beetje groter. 70 x 70 cm? of misschien nog iets groter? Zo ongeveer.... En dan de opening voor het hoofd ook groter. Eens meten. Of altijd maar groter knippen :) zo doe ik dat... een beetje met de natte vinger, gokken, en dan passen of het hoofd erdoor kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O wow, wat geniaal, heb hier nog zalige wollen stofkes liggen!
  Vraagje : die boompjes van een paar posts terug, waar heb je die gevonden? Ik wil er graag zo eentje voor op de slaapkamer van Vic.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk idee hij is Prachtig, groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heel tof!! ik zie het petekindje van mijn man daar direkt mee rondlopen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is echt een leuke... Ik wil al zoooo lang een poncho haken voor mijn dochter, en ze is intussen al bijna vijf en heeft er nog geen. Dit is een sneller alternatief me dunkt, en ik ga 'm zeker proberen. Als ik nu nog eens vijf minuutjes tijd had... ;) Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen