zondag 22 januari 2012

tasjes & zakjesIk heb er vier verschillende gemaakt en werkelijk belachelijk veel foto's getrokken. De uitleg bestaat uit twee delen. Eerst haak je een zakje en werk je het eerst helemaal af (met versieringen); het tweede deel gaat over de voering en hoe je er een rits innaait en hoe je dat vastmaakt.

Het principe van zo'n zakje haken is iedere keer hetzelfde als mijn boodschappentas (zie http://www.ponnekeblom.blogspot.com/search/label/boodschappentas).

Maar ik leg het graag nog eens kort uit. 

Deel 1:

Je begint met een aantal lussen, de lengte bepaal je zelf. Je haakt terug met vasten. Op het einde van die rij, haak je niet terug, maar haak je verder op de onderkant van die lussen en dan blijven rondjes haken (in spiraalvorm). Je vermeerdert elke keer een paar steken op de uiteinden. Dit is de bodem van het zakje. Dat hoeft niet persé heel groot te zijn. Zoals bijvoorbeeld bij het donkerblauwe zakje, daar heb ik maar één toertje gehaakt bijvoorbeeld.Om nu naar boven te haken, haak je ook vasten, maar... in plaats van die vaste in de opening van de steek eronder te haken, haak je je pen in buitenste steekje (bekijk de tekeningen nog eens op:http://www.ponnekeblom.blogspot.com/search/label/boodschappentas). Zo heb je een duidelijk afgelijnd boordje. En dat doe je tot je helemaal rond gehaakt hebt. Daarna haak je terug gewoon.

Dus nu allemaal rondjes van vasten tot het zakje hoog genoeg is. Maar ondertussen heb ik zowel links als rechts (op de uiteinden) af en toe één of twee steken verminderd. Anders staat dat zakje wat naar buiten open. Je hoeft niet veel te verminderen, zo om de twee à drie rondjes, één of twee steken maar. En hoe hoger het zakje hoe meer gewone rondjes je er moet tussen laten.

De laatste steek is een halve vaste. Draadje innaaien. Eventueel blaadjes haken en erop naaien (zie http://www.ponnekeblom.blogspot.com/search/label/blaadje%20dubbel%20haken), en bloemetje haken en erop naaien (zie:http://www.ponnekeblom.blogspot.com/search/label/bloemen). Alle losse draden innaaien en klaar is deel één.Deel 2:

Vouw de stof dubbel en leg nu het gehaakte zakje plat op de stof. Knip ongeveer een centimeter groter uit dan het zakje. De rits mag gerust iets kleiner zijn, maar niet groter. Vouw nu de bovenkant van elk stofje dubbel om en speld die vast aan de rits. De goede kant van de stof moet aan de binnenkant zitten, kijk goed naar de foto's. Ik moet daar ook altijd eerst eens over nadenken.Om een rits te stikken, doe je dit:
1. rits toe (begin met de andere kant van de sluiting)
2. stik uw eerste stukje stof tot halverwege
3. rits open (en hou uw naald in de stof ondertussen!!!)
4. stik verder tot einde
5. knip af en draai uw rits in de andere richting
6. stik nu uw tweede stukje stof vast tot halverwege
6. rits toedoen
7. stik verder tot eindeStik dan het stoffen zakje toe
En boord af zodat het niet rafelt.

de andere:


En nu prop je dat in uw gehaakt zakje. Het mag een tietsje groter zijn, dat geeft niet.

Nu kan je dit vastnaaien aan elkaar. Ik doe dat met de hand omdat dat snel gaat. Het kan veel netter dan hoe ik het doe, maar ik lig daar niet wakker van, het is toch voor mezelf.En voor het donkerblauwe zakje (ik heb daar geen rits aan), daar heb ik dat gewoon vastgemaakt.
Bij het blauwe lange zakje, daar heb ik dat vastgenaaid dichtbij de rits.
Bij het rode tasje en het lange groene, daar heb ik die (dubbelomgedraaide) flapjes vastgenaaid. Het kan dus op verschillende manieren, wil ik eigenlijk zeggen. Ik denk dat dat een beetje afhangt van welk soort tasje het moet worden.
13 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Bedankt voor deze goede uitleg. Ik vind de tasjes geweldig. Dit wil ik ook eens gaan uitproberen. Als het zo ver is maak ik op mijn Blog zeker de verwijzing naar jouw Blog.
  Weer iets voor op mijn To-do lijst !
  Dankjewel om dit met ons te delen.

  Lieve groetjes,

  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi... ik vind het vooral leuk dat het met gewone stof is gevoerd.
  groetjes. en succes. elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze tasjes zijn echt prachtig! Ik hou me vooral bezig met het maken van amigurumifiguurtjes en heb reeds een sjaal en een muts gemaakt. (eigen ontwerp, zo leuk hoeveel kanten je uit kan met haken!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een super leuke tasjes en geweldige uitleg! Bedankt, ik ben dol op tasjes en ook op haken, dus dat komt goed uit!
  Groetjes,
  Angelique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat maak jij mensen blij .
  Je wordt er blij van.
  Mooie patronen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat maak jij mensen blij .
  Je wordt er blij van.
  Mooie patronen.

  BeantwoordenVerwijderen